ТІСТО ДЛЯ МЛИНЦІВ І ОЛАДОК{i}Для млинців і оладок тісто готують безопарним способом рідкої консистенції: для млинців співвідношення борошна і води 1:1,65, для оладок 1:1.{/i}
Млинці
Борошно пшеничне — 72, яйця — 1/10 шт., цукор — 3, маргарин столовий — 3, вода — 115, дріжджі (пресовані) — 3, сіль— 1,5, маса тіста — 195, маргарин столовий — 5 або кулінарний жир, або олія для смаження — 4, маса готових млинців— 150, масло вершкове — 10 або сметана — 20, або джем, повидло — 20,2, або мед — 15,2, або ікра — 25,5, або кета — 38, або сьомга - З, або оселедець — 52. Вихід — 160/170/160/170/165/175.
У невеликій кількості води або молока розчинити сіль, цукор, додати попередньо розведені дріжджі, суміш процідити, з'єднати з рештою води, підігрітої до температури 35—40 °С, додати борошно, яйця і перемішати до утворення однорідної маси, потім додати розтоплений жир і знову перемішати. Тісто поставити у тепле місце на 3—4 год. У процесі бродіння його перемішують (обминають). Щоб млинці були більш пористими, білки яєць збити, ввести наприкінці бродіння і запарити тісто киплячим молоком.
Випікати млинці з обох боків на розігрітих сковородах, змащених жиром. Товщина млинців має бути не менш як З мм. Подавати по 3 шт. на порцію.
Тісто для оладок
Борошно пшеничне — 481, яйця—3/5 шт., молоко або вода — 481, дріжджі (пресовані) — 14, цукор — 17, сіль — 9. Вихід— 1000.
Тісто для оладок готують так само, як і для млинців, але більш густої консистенції.
Оладки
Тісто для оладок—176, маргарин столовий — 9 або кулінарний жир — 7, маса готових оладок—150, масло вершкове— 10 або сметана — 20, або джем, або повидло, або мед, або варення — 15, або цукор — 15. Вихід — 160/170/165.
Оладки випікати на розігрітих сковородах, листах або електросковородах так само, як млинці, порціонуючи по З шт., 5—6 мм завтовшки. Оладки можна смажити у фритюрі. Подавати з маслом, сметаною, джемом, повидлом, медом, варенням, цукром.
ТІСТО
|